Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Pastorul si Biserica
Open Source Church - Christian Brainstorming Unleashed > Open-Source Ideas > Criza AZS
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
spartan
Stimati...open mind heretics... bine v-am gasit!!

Nu rezist tentatiei de a propune un nou topic in aria Crizei AZS: pastorul. De ce?
Pentru ca, vorbind la trecut, a fost persoana cu cea mai mare influenta in biserica. Mai este, nu mai este...vom vedea!
Pentru ca, vorbind la plural, pastorii de fapt si nu noi, formeaza conferinta, uniunea...etc.
Pentru ca resursele bisericii sunt cheltuite in mare parte ...ati ghicit... pentru pastori!
Pentru ca pastorul este/ar trebui sa fie ingrijitorul turmei.
Pentru ca...pentru ca...

Vreau sa incep optimist acest topic; voi lasa pe mai tarziu criticile si comentariile si va supun spre analiza un model (gasit undeva pe internet, intr-o biserica oarecare) despre care pot sa spun ca mi-a placut foarte mult. Comentariile...?! Dupa lectura!

Pastorul meu american

Cum a ajuns Ed in pozitia de pastor la aceasta biserica?

Cariera pastorala in care a slujit in sapte biserici asezate in patru state ale SUA se va termina in aceasta biserica de 250 de membri. Dupa o slujire de 10 ani intr-o biserica de 1000 de membri, Ed a ajuns la biserica noastra in 1996. Procesul de cautare a unei noi biserici a inceput in 1994, cu doi ani inainte de expirarea contractului. Si-a anuntat expirarea contractului in vara lui 1996, si si-a depus dosarul de pastor la biroul comunitatii. Dosarul pastorului contine pregatirea teologica, filozofia lucrarii, experienta, hobby-uri etc. A primit mai multe invitatii de la bisericile care erau in cautare de pastor. Odata cu invitatia, biserica includea un dosar in care era prezentata biserica. Dosarul contine istoria bisericii, pastorii anteriori, numarul de membri, filozofia lucrarii, viziunea bisericii, modul de inchinare, structura de conducere, si - foarte important - descrierea detaliata a responsabilitatilor pastorului, salariul aproximativ si beneficiile oferite (asigurare medicala, fondul de pensie, fond pentru transport, casa pastorala cu sau fara intretinere platita, concediu de studiu, concediu de odihna etc.). Ed a semnat un contract de patru ani cu biserica. Contractul asigura biserica ca pastorul nu paraseste postul, iar pastorul este asigurat ca biserica nu il poate destitui decat pentru abatere doctrinara sau morala.

Care este responsabilitatea primordiala a pastorului?

Misiunea primordiala a pastorului este slujirea bisericii. In primul rand, Ed trebuie sa tina doua predici in fiecare duminica. Pentru aceasta ii sunt alocate intre 16 si 24 de ore pe saptamana. Desigur ca pastorii incepatori au nevoie de mai mult timp de pregatire, pe cand pastorii experimentati muncesc la o predica noua si refac o predica mai veche. Schimbarea pastorului la cativa ani elimina repetarea predicilor sau a exemplelor. In cinci ani nu l-am auzit pe Ed repetand un exemplu. Apoi, Ed are responsabilitatea de a conduce un studiu biblic cu barbatii miercurea seara. Mai mult, trebuie sa participe la intalnirile saptamanale in care se discuta forma si continutul inchinarii, si trebuie sa isi anunte temele predicilor cu cel putin o luna inainte, pentru a oferi timp organizarii unei inchinari adecvate. Participa la intalnirile comitetului de batrani si la orice alta intalnire importanta a bisericii, la serile de tineret, la misiunile sau taberele bisericii. In al doilea rand, daca e cineva bolnav sau in spital, Ed are datoria de a face o vizita scurta. In afara de aceste vizite, Ed trebuie sa fie la birou opt ore pe zi, desi in cateva seri are intalniri cu diferite comitete ale bisericii.

Cum este relatia dintre pastor si membri? Ca sa se aproprie de membrii bisericii, Ed este implicat in diferite activitati. El si sotia sunt invitati in diferite familii la cina sau la ocazii speciale. De multe ori isi foloseste pauza de pranz sau micul dejun pentru a sta de vorba cu unul sau mai multi membri din biserica. Cand vreau sa vorbesc cu el ne intalnim la micul dejun intr-un restaurant, vinerea dimineata la 7:30 si stam de vorba cam o ora. De multe ori imi povesteste despre articolele din ziare, reviste sau carti unde gaseste cate ceva despre Romania. Micul dejun costa 4$ pentru amandoi. Plateste el si cere chitanta pentru a deconta "intalnirea" din fondul bisericii destinat relatiilor pastorale. Cele mai grele ii sunt intalnirile de consiliere in cazurile care evident se indreapta spre divort. Dupa o discutie preliminara indreapta cuplul spre un birou de consiliere crestina unde nota de plata este calculata in functie de venitul familiei. La terminarea bisericii este prezent la una din iesiri pentru a saluta membrii. La fiecare iesire din sala este cate un batran al bisericii, care saluta membrii. Ed, diaconii care duc cosurile pentru darnicie, batranii care saluta biserica la iesire, si toti cei care participa la inchinare se intalnesc pentru rugaciune 15 minute inainte de program. Dupa rugaciune Ed are timp de discutat cu membrii care sunt pe hol, sau saluta musafirii. A facut o prioritate din a sta de vorba cu orice roman care a vizitat biserica impreuna cu noi.

Cum este asigurata sanatatea relatiei pastor-membru? Biserica are un comitet de diaconi care au grija de finantele bisericii, astfel incat pastorul nu stie cati bani da cineva la biserica. Biserica procedeaza asa pentru ca pastorul trebuie sa trateze toti membrii in mod egal. Desi darnicia este confidentiala (la noi stabilita de comun acord la cam 8% pentru functionarea buna a lucrarii din biserica - asta fara darnicia pentru lucrari din afara bisericii, misiune etc.) salariul pastorului este publicat in fiecare bilant anual. Fiind la sfarsitul carierei, Ed are un salar de circa 45.000$ pe an, plus 15.000$ beneficii. Locuieste in casa pastorala de langa biserica si anumite cheltuieli de intretinere sunt acoperite.

Cum este apreciata munca exceptionala a pastorului? In 2000 a expirat contractul lui Ed incheiat pe patru ani. Biserica a fost impresionata de profesionalismul dovedit si de cresterea spirituala a bisericii. Inainte de a expira contractul, biserica a decis sa ii faca o noua propunere, de data aceasta un contract pe cinci ani, adica pana la pensie. In plus, activitatea lui a fost premiata cu 2.500$. Ed a acceptat si, la vara, merge intr-un tur pe urmele lui Pavel in bisericile din Grecia si Cipru, ocazie cu care va cheltui cei 2.500$ oferiti in 2000, cat si concediul de studiu de trei saptamani oferit de noul contract.
polihronu
Deocamdata, bun venit! smile.gif Si, apropo de modele pentru viata bisericii, poate va place acest text.
believer
O întrebare... Ce vă enervează cel mai mult la pastori?
eretik
Pe mine ma enerveaza ca (unii) au prea mult timp liber.
Eu daca ar fi sa le fac programul, le-as da voie sa aiba si alte joburi, iar slujba de pastor sa fie bonus (moca), ca de.. e pentru Domnu'.
E doar parerea mea...
Insa din cate stiu, la martorii lui Iehova e asa si merge.
eretik
Si ma mai enerveaza faptul ca oricat de slabi ar fi nu-i poti schimba, dupa cum nici nu-i poti alege.
Aproape ca nu pot fi dati afara si prin urmare n-au niciun stres, nicio motivatie.
Eu asa observ la cei din jurul meu. Poate prin alte zone e altfel.
myosotis
Ce ma deranjeaza cel mai mult? Trebuie sa aleg un singur lucru? Ca ar fi tare frustrant...

Ma enerveaza urmatoarele:
- nu sunt deschisi la minte
- sunt inculti, cultura generala oprindu-se la cunostintele frunzarite prin liceu
- arboreaza o modestie sub care se ascunde ditamai mandria spirituala
- au senzatia ca stiu totul - sau se poarta ca si cum ar sti - dar la intrebari concrete in afara de raspunsuri politically correct nu scoti nimic de la ei
- sunt adesea niste ciobani platiti, nu niste pastori adevarati
- sunt adesea dezinteresati de om, calcand fara inconjur peste suflet pentru litera manualului
- nu sunt flexibili
- le e greu sa inteleaga cand le spui NU
- te manipuleaza cu "lucrarea Domnului" chiar si atunci cand nu mai poti, spunandu-ti ca daca te retragi din vreo slujba, asta "nu te recomanda" (citat dintr-un pastor in viata care afirma asta acu vreo 2 saptamani)
- dau cu disciplina, dar habar n-au de preventie (scriai ceva despre asta in alt post, o sa caut sa dezvolt acolo ideea)
- vorbesc despre Dumnezeu ca din carte, dar nu reusesti sa vezi in foarte multi dintre ei oameni transformati
- pretind ca sunt slujbasii Domnului, dar vezi de la o posta ca n-au vocatie, iar eu nu cred intr-o asa-zisa chemare cand e evident ca de unde nu-i, nici macar Seful lor nu cere
- nu doar sunt mediocri, ci promoveaza mediocritatea si taxeaza pe oricine ameninta sa se ridice cu vreun graunte de mustar deasupra acestui nivel

(Hai ca mai fac o pauza smile.gif )

Stiu ca pastorii sunt oameni (desi ei par sa fi uitat), dar daca ar fi de omenie, cei care prezinta macar 2 hibe din lista de mai sus ar trebui sa lase slujba altora.

NB: Exista exceptii, dar ele doar confirma regula. Ma bucur ca faci parte dintre cei dispusi la dialog.
believer
QUOTE (eretik @ Jan 20 2010, 12:01 AM) *
Pe mine ma enerveaza ca (unii) au prea mult timp liber.


Hai cu prea mult timp liber...
Îți înșir aici activitățile obișnuite ale unui pastor și fă tu un calcul cam cât ar ieși... Ai 3-4 biserici cu vreo 200 de membri în total... Așa că ai cam 2 ore de rugăciune în timpul săptămânii, cel puțin o oră de tineret, predică vineri seara, devoțional, sâmbătă dimineața, sâmbătă după-amiază... Pune cam cât ar trebui să-ți ia să te pregătești pentru astea... Plus studiu teologic și pentru cultura generală... Mai pui telefoane, diferite rapoarte, e-mail-uri și hârtii de pregătit, comitete, vizite, treburi administrative, călătorii, relații publice... După ce ai făcut calculul mai discutăm...
believer
QUOTE (eretik @ Jan 20 2010, 12:03 AM) *
Si ma mai enerveaza faptul ca oricat de slabi ar fi nu-i poti schimba, dupa cum nici nu-i poti alege.
Aproape ca nu pot fi dati afara si prin urmare n-au niciun stres, nicio motivatie.
Eu asa observ la cei din jurul meu. Poate prin alte zone e altfel.


Da, cred că aici e o bubă... Până nu există o „concurență” totul rămâne pe motivația internă... De aceea tind să cred că sistemul adventist american unde și biserica locală are un cuvânt de spus în desemnarea pastorului e mai bun... Cred că într-un fel trebuie să fie un echilibru între o biserică locală puternică și o conferință puternică... Să nu dicteze nici conferința nici biserica locală...
believer
myosotis, trebuie să recunoști că pastorii sunt cum e biserica... Biserica e la un anumit nivel și pastorii sunt la un nivel apropiat... Peste 20 de ani biserica va semăna cu voi și pastorii vor fi mai pe gustul vostru și pe la nivelul vostru, dar nu cred că cei mai tineri vor fi mulțumiți...
În plus, pentru a-i înțelege, ține seama de sistemul și cultura bisericii... În cultura bisericii există ideea asta că pastorul știe totul, iar unii cred că pur și simplu încearcă să se adapteze culturii... Și poate cu timpul chiar ajung să creadă că știu totul... Mai ales dacă toți îi laudă cât sunt de deștepți... Că și aici e o problemă cu cultura, cu cea românească: dacă îi spui unui om ceva negativ despre el se consideră că e neapărat obrăznicie...
Spun de la început că ceea ce vreau să demonstrez e că pastorul nu poate fi profesionist pentru că sistemul românesc de pastorație te presează spre mediocritate... Mediocritate în gândire, cultură generală, păstorire, relații, metode, și chiar și în spiritualitate. Eventual poți să devii bun într-un domeniu... Cei cu adevărat profesioniști sunt foarte rari.
NB: Eu sunt dispus la dialog dar nu sunt o excepție.
myosotis
QUOTE (Erik @ Jan 20 2010, 07:51 AM) *
Hai cu prea mult timp liber...
Îți înșir aici activitățile obișnuite ale unui pastor și fă tu un calcul cam cât ar ieși... Ai 3-4 biserici cu vreo 200 de membri în total... Așa că ai cam 2 ore de rugăciune în timpul săptămânii, cel puțin o oră de tineret, predică vineri seara, devoțional, sâmbătă dimineața, sâmbătă după-amiază... Pune cam cât ar trebui să-ți ia să te pregătești pentru astea... Plus studiu teologic și pentru cultura generală... Mai pui telefoane, diferite rapoarte, e-mail-uri și hârtii de pregătit, comitete, vizite, treburi administrative, călătorii, relații publice... După ce ai făcut calculul mai discutăm...


Zici tu undeva mai sus "ar trebui sa-ti ia sa te pregatesti". AR TREBUI este cel mai important din propozitia asta. Poate n-ai citit lista mea de mai sus. Studiu teologic? Pai nu-i destul ce s-a facut la Cernica? Nu-i destul manualul si E White pentru asta? Hm... ce-i cu tine? Cultura generala? Am zis, nu ma repet.

Da, telefoane, rapoarte, emailuri si hartii, comitete si comitii, treburi administrative, calatorii - si cu rost si fara rost -, vizite (fictive), LIPSA relatiilor publice autentice. Anyway, io cred ca angrenajul administrativ rapeste din timp pastorului pentru lucruri mult mai importante. Dar asta e doar vina pastorilor si am mai zis-o, dupa mine biserica n-ar trebui condusa de pastori la toate nivelurile, ci pastorii ar trebui sa predice Evanghelia, ca asta au invatat. La Conferinta, finantele sa le ia un economist, si educatia un pedagog, si consilierea - inexistenta - un psiholog, si sanatatea un medic, samd, samd, samd... Si peste toate astea unul de la management care nu si-a baut cerneala. Si sa vezi ce "optimizati" am fi... Vezi, asta nu-mi place la pastorii azs, ca nu recunosc darurile pe care le-a dat Domnul membrilor - si pregatirea lor profesionala care ii recomanda - decat atunci cand EI sunt ce care le administreaza. Adica pastorii sunt cei care se folosesc de darurile oilor, dar nu recunosc faptul ca unii dintre ei au doar atat, un talant, nu mai multi, ci cred ca-s buni la toate. Tare e rau asta... Nu zic, sa fie si un pastor, hai doi, la Conferinta, care sa se ocupe de departamentul spiritual, fix asa sa-l cheme. Da, stiu, nu mi-a dat mie Domnul idei organizationale bune, io ar trebui sa tac si sa inghit platitudini si sa zic "Amin" like I mean it.

Si, hai sa fim seriosi, vrei? Cati pastori fac TOATE cele pe care le insiri tu? Si cati au vreo 200 de membrii? Si cati tin ore de tineret care sa faca sens si la care sa vina cat de cat lumea? Si cati mai tin ora de rugaciune? Si cata pregatire crezi tu ca e nevoie la ora de rugaciune, unde vin doar mosi si babe si daca zici mantra "Domnul Isus ne iubeste, sa ne rugam Lui", ei vor fi foarte multumiti?

Erik, m-as bucura sa fie cum spui tu. Dar ma tem ca tot ce prezinti tu este o teorie si UN IDEAL, deloc realitatea.
myosotis
QUOTE (Believer @ Jan 20 2010, 08:14 AM) *
myosotis, trebuie să recunoști că pastorii sunt cum e biserica... Biserica e la un anumit nivel și pastorii sunt la un nivel apropiat... Peste 20 de ani biserica va semăna cu voi și pastorii vor fi mai pe gustul vostru și pe la nivelul vostru, dar nu cred că cei mai tineri vor fi mulțumiți...
În plus, pentru a-i înțelege, ține seama de sistemul și cultura bisericii... În cultura bisericii există ideea asta că pastorul știe totul, iar unii cred că pur și simplu încearcă să se adapteze culturii... Și poate cu timpul chiar ajung să creadă că știu totul... Mai ales dacă toți îi laudă cât sunt de deștepți... Că și aici e o problemă cu cultura, cu cea românească: dacă îi spui unui om ceva negativ despre el se consideră că e neapărat obrăznicie...
Spun de la început că ceea ce vreau să demonstrez e că pastorul nu poate fi profesionist pentru că sistemul românesc de pastorație te presează spre mediocritate... Mediocritate în gândire, cultură generală, păstorire, relații, metode, și chiar și în spiritualitate. Eventual poți să devii bun într-un domeniu... Cei cu adevărat profesioniști sunt foarte rari.
NB: Eu sunt dispus la dialog dar nu sunt o excepție.


Da, da, da, adevar graiesti. Si cu obraznicia, si cu mediocritatea si cu toate celelalte.

Nu, nu, nu, n-ai dreptate. ESTI o exceptie. Nu stiu daca esti doar mai smart si mai wise si iti dai seama ca ereticii se tin aproape, nu se alearga dupa ei cu stalpul infamiei, sau daca esti chiar sincer. Spre uimirea mea, tind sa inclin spre a doua varianta, da-s dispusa sa-mi recunosc posibila greseala daca viitorul va dovedi ca e altfel. Sa stii insa ca putini s-ar rabda sa nu vina cu mustrari, sfaturi rasuflate, ba chiar blesteme, cum face si preacuviosenia sa FL pe forumul de la Oameni si Perspective.

Da, da, da, cei cu adevarat profesionisti sunt foarte rari. Dar m-as multumi ca aia care nu-s profesionisti sa nu se poarte ca si cum ar fi. Adica unde-i bunul simt? Eu una stiu unde nu-s buna profesional si nu pretind ca as fi, si incerc sa las pe altul care face mai bine lucrul respectiv in locul meu. Ce e atat de rau sa zici "Domnul mi-a dat mie altele, dar nu ezit sa te las pe tine sa faci asta pentru ca se vede ca stii ce faci"?

NU cred ca vom avea pastori mult altfel decat sunt acum. Cei care promit sa fie altfel sunt spulberati de sistem fara a prinde chiar de veste. De ce crezi ca pastorii romani exceptionali sunt campioni la mii de kilometrii garduri? Oare...
skeptic
QUOTE (Believer @ Jan 20 2010, 09:14 AM) *
myosotis, trebuie să recunoști că pastorii sunt cum e biserica... Biserica e la un anumit nivel și pastorii sunt la un nivel apropiat... Peste 20 de ani biserica va semăna cu voi și pastorii vor fi mai pe gustul vostru și pe la nivelul vostru, dar nu cred că cei mai tineri vor fi mulțumiți...


Nu vor fi ca noi. Vor fi ca majoritatea din biserica. Majoritatea nu e ca noi. Si cine stie cati dintre cei ca noi vor mai fi in biserica.
believer
Măi, nu mai apuc să scriu la toate topicele astea...
Am citit lista, myosotis...
Ceea ce am scris era un răspuns la ideea că pastorii au prea mult timp liber...
QUOTE (myosotis @ Jan 20 2010, 09:15 AM) *
Anyway, io cred ca angrenajul administrativ rapeste din timp pastorului pentru lucruri mult mai importante.

Și eu cred tot așa... Dar nu cred că e vina pastorilor și nu cred că o organizație ar merge fără treburile administrative... Dar și detectivii completează rapoarte, etc deși la prima părere ar părea că ar fi mai bine să n-o facă...
Problema cu sistemul pe care ți-l închipui este că el n-a fost testat... Iar noi ca biserică am preferat să construim un sistem bazat pe principiile pe care le-am găsit ca fiind ale lui Dumnezeu... Partea cu pastorii în administrație are o parte adevăr în sensul că unele slujbe chiar ar trebui îndeplinite de ne-pastori... Dar pornind de la ideea că în biserică ar trebui să acordăm prioritate spiritualității și unității s-a considerat că cei care conduc trebuie să fie maturi spiritual și să aibă pregătire teologică. Cred că ne cam încurcă și titulatura asta de pastor... Nu cred că toți pastorii au darul păstoririi dar nu cred că doar cei care au darul păstoririi ar trebui să fie angajați cu normă întreagă de biserică... Biserica are nevoie de învățători buni, de manageri buni, și sunt oameni care se numesc pastori dar ei dau dovadă de excelență când sunt puși în administrație... Un exemplu... Eddie Constantinescu... El e pastor, dar ceea ce face el nu e în primul rând păstorire ci învățare... Dar hai că pierd firul...
De obicei departamentele astea specializate se urmărește să fie luate de specialiști... Ar fi foarte bine ca fiecare conferință să aibă un trezorier economist, și dacă nu are să trimită pe un pastor la școală... Dar să știi că sunt mulți care chiar au pregătire dublă, așa că și tu cred că ai fi de acord ca trezorierul să aibă și teologie și economie, cum s-ar putea să aibă ceva chiar trezorierul de la conferința ta... Iar ca președinte să fie un ne-pastor oricât de obiectiv aș fi nu cred că e corect...
În sfârșit, deplâng și eu obiceiul de a încerca să faci din toți bărbații predicatori...
skeptic
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 09:42 AM) *
Și eu cred tot așa... Dar nu cred că e vina pastorilor și nu cred că o organizație ar merge fără treburile administrative...


Nu e vorba de treburi administrative, ci de centralizare. Si nu stiu de ce trebuie sa i se dea asa o mare importanta, asa de mult timp si asa de multi bani entitatii pe care o numim Conferinta, in loc ca pastorii sa lucreze pentru bisericile lor.

QUOTE
noi ca biserică am preferat să construim un sistem bazat pe principiile pe care le-am găsit ca fiind ale lui Dumnezeu...

Toti pretind ca al lor e mai de la Dumnezeu ca al celorlalti. Asta e cea mai buna scuza pentru a te feri de orice analiza si pentru a te pazi impotriva oricarei schimbari. "E de la Dumnezeu" sau "E de la profet", si hopa! toata lumea tace malc. Ei, na, cum ne-am dat seama ca e de la Dumnezeu, ca sa pricep si eu?
myosotis
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 08:42 AM) *
Și eu cred tot așa... Dar nu cred că e vina pastorilor și nu cred că o organizație ar merge fără treburile administrative... Dar și detectivii completează rapoarte, etc deși la prima părere ar părea că ar fi mai bine să n-o facă...
Problema cu sistemul pe care ți-l închipui este că el n-a fost testat... Iar noi ca biserică am preferat să construim un sistem bazat pe principiile pe care le-am găsit ca fiind ale lui Dumnezeu... Partea cu pastorii în administrație are o parte adevăr în sensul că unele slujbe chiar ar trebui îndeplinite de ne-pastori... Dar pornind de la ideea că în biserică ar trebui să acordăm prioritate spiritualității și unității s-a considerat că cei care conduc trebuie să fie maturi spiritual și să aibă pregătire teologică. Cred că ne cam încurcă și titulatura asta de pastor... Nu cred că toți pastorii au darul păstoririi dar nu cred că doar cei care au darul păstoririi ar trebui să fie angajați cu normă întreagă de biserică... Biserica are nevoie de învățători buni, de manageri buni, și sunt oameni care se numesc pastori dar ei dau dovadă de excelență când sunt puși în administrație... Un exemplu... Eddie Constantinescu... El e pastor, dar ceea ce face el nu e în primul rând păstorire ci învățare... Dar hai că pierd firul...
De obicei departamentele astea specializate se urmărește să fie luate de specialiști... Ar fi foarte bine ca fiecare conferință să aibă un trezorier economist, și dacă nu are să trimită pe un pastor la școală... Dar să știi că sunt mulți care chiar au pregătire dublă, așa că și tu cred că ai fi de acord ca trezorierul să aibă și teologie și economie, cum s-ar putea să aibă ceva chiar trezorierul de la conferința ta... Iar ca președinte să fie un ne-pastor oricât de obiectiv aș fi nu cred că e corect...
În sfârșit, deplâng și eu obiceiul de a încerca să faci din toți bărbații predicatori...


Believer(!), da-mi voie sa te intreb: Ai citit If I were the Devil de George Knight? Daca nu, ca pastor, ai mare nevoie de ea. Biserica AZS la inceputurile ei a fost flexibila fata de nevoile momentului, adaptand sistemul la ceea ce se vedea ca este cel mai eficient. N-au ezitat nici sa se reorganizeze cand au constatat ca au aparut situatii pe care nu le prevazusera. Ti se pare ca asta se intampla acum? Mie nu. Noi am luat de bun ce li s-a potrivit lor, in vremea lor si ne chinuim din rasputeri sa sustinem ca ni se potriveste si noua astazi, desi stradania se soldeaza cu explozii repetate in fata. Rezultatul va fi tocmai ruptura de care conducerea se teme. Pentru ca, na, Domnul ne-a dat tuturor creier si unii incepem sa-l dezmortim...

Apoi, am mai zis si mai zic: Domnul are slujitori si UNII dintre ei sunt pastori! Nu toti pastorii sunt insa oameni ai lui Dumnezeu. Si nu cred ca studiile la Cernica sunt o garantie de spiritualitate, chiar deloc. Oamenii lui Dumnezeu sunt verticali, nu subjugati unui sistem omenesc. Oamenii lui Dumnezeu nu se tem sa gandeasca, sa intrebe si sa caute. Cati dintre colegii tai fac asta in the open?

Am sugerat presedinte de conferinta sa fie un ne-pastor, dar vorbesc prostii, pentru ca eu una nu mai consider conferintele necesare. Defel.

Tu zici ca problema cu sistemul pe care mi-l inchipui este ca n-a fost testat. Banuiesc ca stii mai mult decat media - mai mult decat mine - despre istoria bisericii. Stii ca organizarea actuala a ajuns sa fie dezvoltata treptat. Stii ca aparitia conferintelor s-a facut din necesitate. Stii ca uniunile (sper sa nu gresesc etajul) au aparut mai tarziu, si asta intr-un singur loc - Australia - daca nu ma insel, unde "s-a testat" si apoi s-a implementat. De ce ei, oameni de secol XIX, au fost mai in masura sa testeze si sa aplice ceea ce era eficient, iar noua ni se pare ca daca le-am calca pe urme am fi niste nedemni fii ai lor? De ce ei au putut zice "Stop, nu mai merge asa, hai sa ne reorganizam"? Si asta la doar cativa ani de la prima organizare, in timp ce de la ultima au trecut 100 de ani. Eu cred si sunt convinsa ca, daca ar trai in epoca tehnologiei, pionierii ar reduce mult din ceea ce pe noi azi ne trage in jos, birocratie, etaje inutile, etc...

Se impune o reorganizare. Este conducerea bisericii - care spune ca se afla sub influenta Duhului Sfant sau pe care macar il invoca la tot pasul - constienta de asta? Are curajul si initiativa marilor oameni ai credintei? Dupa umila mea parere, nu. Si apoi tu trebuie sa stii ca in viata ce nu creste moare, nici macar nu stagneaza.
eretik
QUOTE (Erik @ Jan 20 2010, 07:51 AM) *
Mai pui telefoane, diferite rapoarte, e-mail-uri și hârtii de pregătit, comitete, vizite, treburi administrative, călătorii, relații publice... După ce ai făcut calculul mai discutăm...


Pe mine nu m-a vizitat niciodata niciun pastor in ultimii 10 ani.

Calatorii? Da, adunari pastorale (lafaiala cu pizza in care sotiile lor stau sa fie servite de sorele-chelnerite voluntare) si tot felul de cantonamente pe cine stie unde.
icsicsics
pleaca omu' olecuta si deja se tulbura apele... tongue.gif

e frun copchil de pastor p-aici? sau vreun pastor?

hmmmmm...

1. ce treaba are media membrilor cu orele din saptamana si cu numarul de pastori? pastorul vorbeste fiecaruia dintre ei? ii viziteaza macar o data la 5 ani pe fiecare dintre ei? pregateste fiecare predica de o maniera contextualizata?

2. in conferinta din care fac parte, (nu numai) la evenimente speciale vine textul frumos de la conferinta. iar dragalasii de pastori nu fac decat sa-l citeasca...

3. si cati dintre pastori au "tineret"? sau cati domiciliaza in localitatile arondate, ca sa zic ca-s 24/7 la dispozitia clientului?

4. stim cu toti despre ce vorbim cand spunem "predici". poliloghie flasca si fara nerv, platitudini si idei nemestecate, bancuri sau mesaje "inspirationale" culese de pe net...

5. cu cat inaintezi in varsta, asa cum e si firesc (da' nu normal), timpul afectat pregatirii scade vertiginos. iar dupa vreo 25 de ani de "cariera" inseamna undeva la 1-2 ore pe zi... si stiu foarte bine ce zic!

6. pastorii sunt platiti sa faca asta! exista fise ale postului, conventii si norme, legea muncii etc. nu le convine, ii asteapta piata muncii cu bratele deschise...

7. hai sa vorbim (in aceeasi cunostinta de cauza) despre sistemul de formare, despre profunda toxicitate comunicationala si cumplitele sau frustrari cu care sunt "dotati" dupa scolirea abusurda!

8. imi place discutia despre administratie si despre "ordine". numa' ca zice o vorba desteapta ca oamenii care-s buni la d-astea, din pacate (sau din fericire) nu mai sunt buni la nimic altceva.

9. mesianismul pastorului, asociat cu nitica spalare la creier si cu pierderea simtului realitatii reclama niste perfuzii serioase. myosotis, tu vorbeai parca despre consiliere si asistenta pastorala pentru pastori, nu? si parca polihronu, acu' niste vremi...

10. si inca ceva... in contra stiintei sociale, biserica si membrii nu schimba pastorul ci invers. tocmai pentru ca "sistemul" e anapoda, anacronic si incorect...

believer
QUOTE (myosotis @ Jan 20 2010, 09:15 AM) *
Si, hai sa fim seriosi, vrei? Cati pastori fac TOATE cele pe care le insiri tu? Si cati au vreo 200 de membrii? Si cati tin ore de tineret care sa faca sens si la care sa vina cat de cat lumea? Si cati mai tin ora de rugaciune? Si cata pregatire crezi tu ca e nevoie la ora de rugaciune, unde vin doar mosi si babe si daca zici mantra "Domnul Isus ne iubeste, sa ne rugam Lui", ei vor fi foarte multumiti?

Erik, m-as bucura sa fie cum spui tu. Dar ma tem ca tot ce prezinti tu este o teorie si UN IDEAL, deloc realitatea.


Cei mai mulți au în jur de 200... Fiecare pastor din conferința Banat are datoria să-și afișeze programul în biserică... Așa că ar trebui să știi câte face pastorul tău din toate alea... Dacă nu, cere-i să facă ce e dator să facă... Eu nu-ți spun câtă pregătire trebuie pentru una și pentru alta, dar ai putea tu să-mi spui care crezi că ar trebui să fie programul unui pastor într-o săptămână... Ce aș îndrăzni să spun e că de afară lucrurile pot părea de genul: lucrează o zi pe săptămână în ziua de odihnă...
believer
QUOTE (myosotis @ Jan 20 2010, 09:23 AM) *
m-as multumi ca aia care nu-s profesionisti sa nu se poarte ca si cum ar fi.

Asta m-a făcut să mă simt mai ușurat... Really

QUOTE (myosotis @ Jan 20 2010, 09:23 AM) *
NU cred ca vom avea pastori mult altfel decat sunt acum. Cei care promit sa fie altfel sunt spulberati de sistem fara a prinde chiar de veste. De ce crezi ca pastorii romani exceptionali sunt campioni la mii de kilometrii garduri? Oare...

Asta cred că ține de stilul românesc... Aici nu ne place să avem conducători mai buni decât noi ci unii care să ne semene cât mai mult ca să-i putem huidui în voie... Și asta se aplică și la pastorii de care ne place...
believer
QUOTE (myosotis @ Jan 20 2010, 10:14 AM) *
Believer(!), da-mi voie sa te intreb: Ai citit If I were the Devil de George Knight? Daca nu, ca pastor, ai mare nevoie de ea. Biserica AZS la inceputurile ei a fost flexibila fata de nevoile momentului, adaptand sistemul la ceea ce se vedea ca este cel mai eficient. N-au ezitat nici sa se reorganizeze cand au constatat ca au aparut situatii pe care nu le prevazusera. Ti se pare ca asta se intampla acum? Mie nu. Noi am luat de bun ce li s-a potrivit lor, in vremea lor si ne chinuim din rasputeri sa sustinem ca ni se potriveste si noua astazi, desi stradania se soldeaza cu explozii repetate in fata. Rezultatul va fi tocmai ruptura de care conducerea se teme. Pentru ca, na, Domnul ne-a dat tuturor creier si unii incepem sa-l dezmortim...


N-am citit, dar e pe listă... Biserica a fost flexibilă pentru că a fost mică... Acum e ca o balenă, greu își mai schimbă direcția... Aia cu n-au ezitat să se reorganizeze nu e chiar așa, a durat și atunci ceva... Și și acum sunt încercări de reorganizare... Vezi studiile din anii trecuți... După mine primul lucru ar trebui desființate diviziunile... Nu știu de ce există... Cu conferințele și uniunile mai e de discutat... Uniunile așa naționale cum e a noastră sunt bune pentru a produce materiale unitare, dar n-ar trebui să aibă mare rol administrativ... După mine e greu să renunți la conferințe mai ales când ai mii de credincioși și arie mare de acoperire...

QUOTE
Si nu cred ca studiile la Cernica sunt o garantie de spiritualitate, chiar deloc.

Studiile teologice le-am pus alături de nevoia de unitate a bisericii.

QUOTE
De ce ei, oameni de secol XIX, au fost mai in masura sa testeze si sa aplice ceea ce era eficient, iar noua ni se pare ca daca le-am calca pe urme am fi niste nedemni fii ai lor?

E un principiu al organizațiilor că structura urmează nevoia. Doar că se pare că fiind mari și bătrâni ne pierdem flexibilitatea asta...
believer
QUOTE (eretik @ Jan 20 2010, 11:08 AM) *
Pe mine nu m-a vizitat niciodata niciun pastor in ultimii 10 ani.
Calatorii? Da, adunari pastorale (lafaiala cu pizza in care sotiile lor stau sa fie servite de sorele-chelnerite voluntare) si tot felul de cantonamente pe cine stie unde.


Foarte rău... Poate dacă-l chemi te vizitează... Acordă-i o șansă! Poate îi e frică de tine:)
Eu chiar încep să cred că nu ești eretik ci rău... Tu cum i-ai trata pe pastori? Pâine, brânză, ceapă? Cred că în visele tale frumoase chiar vezi pe câte un pastor și familia lor la colț de stradă cerșind...smile.gif
skeptic
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 12:15 PM) *
Eu chiar încep să cred că nu ești eretik ci rău... Tu cum i-ai trata pe pastori? Pâine, brânză, ceapă? Cred că în visele tale frumoase chiar vezi pe câte un pastor și familia lor la colț de stradă cerșind...smile.gif

Si-asa ajungem la ceea ce contestai mai devreme, anume la intoarcerea din condei a lucrurilor astfel incat sa te simti vinovat ca ai observat o anomalie.
believer
QUOTE (icsicsics @ Jan 20 2010, 11:20 AM) *
1. ce treaba are media membrilor cu orele din saptamana si cu numarul de pastori? pastorul vorbeste fiecaruia dintre ei? ii viziteaza macar o data la 5 ani pe fiecare dintre ei? pregateste fiecare predica de o maniera contextualizata?

păi tocmai la numărul de vizite e legătura... ar trebui să-i viziteze pe fiecare... ce nu-nțeleg eu este de ce nu îi invită membri pe pastor acasă la ei...

QUOTE
2. in conferinta din care fac parte, (nu numai) la evenimente speciale vine textul frumos de la conferinta. iar dragalasii de pastori nu fac decat sa-l citeasca...

da, e și asta... eu am cerut doar să mi se dea un program al pastorului după posibilele activități pe care le-am înșirat... membri se plâng că nu e destul, conferința se plânge că nu e destul și nimeni nu face un desfășurător ca la poștă: domle, într-o oră ai 10 scrisori de procesat... toți așteaptă să faci mult și bine fără să se gândească dacă nu cumva te împinge să faci mult și prost...

QUOTE
cati domiciliaza in localitatile arondate, ca sa zic ca-s 24/7 la dispozitia clientului?

tu ai face-o? dacă ai avea copiii la școală și soția la servici în oraș i-ai pune să facă naveta pentru ca tu să fii la dispoziția clientului?

QUOTE
cu cat inaintezi in varsta, asa cum e si firesc (da' nu normal), timpul afectat pregatirii scade vertiginos. iar dupa vreo 25 de ani de "cariera" inseamna undeva la 1-2 ore pe zi...

dacă ar fi așa deja ai avea aproape 10 ore afectate pentru pregătire... adică 25% din timpul de lucru săptămânal... și zici tu că e anormal...
believer
QUOTE (skeptic @ Jan 20 2010, 12:28 PM) *
Si-asa ajungem la ceea ce contestai mai devreme, anume la intoarcerea din condei a lucrurilor astfel incat sa te simti vinovat ca ai observat o anomalie.


Hmm... Unde e anomalia în propoziția: „Da, adunari pastorale (lafaiala cu pizza in care sotiile lor stau sa fie servite de sorele-chelnerite voluntare) si tot felul de cantonamente pe cine stie unde.”? A mânca pizza e lăfăială? Nu îmi aduc aminte de faza asta când soțiile pastorilor stăteau să fie servite, iar cantonamentele nu sunt pe cine știe unde ci la Săvârșin and Stupini...
Și nu vreau să se simtă vinovat pentru că a observat o anomalie ci pentru că e rău biggrin.gif

polihronu
Erik, aici la Open Source Church, nu doar religia ta este irelevantă, ci şi faptul că eşti pastor. Eu unul aştept de la tine să contribui (dacă vrei) la discuţiile de aici făcînd abstracţie de funcţia din biserică (şi eventual de salariul primit printre altele pentru statul pe internet). Doar aşa îţi putem trece cu vederea, de exemplu, neştiinţa la capitolul istoria zeciuirii în BAZŞ smile.gif
skeptic
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 12:29 PM) *
dacă ar fi așa deja ai avea aproape 10 ore afectate pentru pregătire... adică 25% din timpul de lucru săptămânal... și zici tu că e anormal...


Faci apel la Codul Muncii si la numarul de ore lucratoare si te arati indignat de faptul ca exista pretentii mai mari, dar pe de alta parte nu concepi posibilitatea ca un pastor sa ajunga la coltul strazii. Ei bine, noutatea e ca oamenii care sunt tratati dupa Codul Muncii ajung uneori la coltul strazii. Eu nu-mi doresc sa vad pe nimeni acolo, daramite pe un fost pastor, dar daca pretinzi tratament special, trebuie sa oferi tratament special. Nu astept sa ma sune de doua ori pe zi, sa se mute in bloc cu mine sau altecele, dar mi-as dori sa se poarte ca si cum ar sti ca daca nu e bun isi cauta de lucru, ca asteapta altii mai bine pregatiti sa-i ia locul, ca nu-l mai muta biserica dintr-un loc in altul sa se sature si altii de el. Nu astept sa fi citit toate cartile din lume, dar nici nu accept sa vina si sa puna dvdul la biserica sau sa tina evanghelizari dupa acelasi template vechi de 10 ani.
eretik
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 10:35 AM) *
Hmm... Unde e anomalia în propoziția: „Da, adunari pastorale (lafaiala cu pizza in care sotiile lor stau sa fie servite de sorele-chelnerite voluntare) si tot felul de cantonamente pe cine stie unde.”? A mânca pizza e lăfăială? Nu îmi aduc aminte de faza asta când soțiile pastorilor stăteau să fie servite, iar cantonamentele nu sunt pe cine știe unde ci la Săvârșin and Stupini...
Și nu vreau să se simtă vinovat pentru că a observat o anomalie ci pentru că e rău biggrin.gif


Daca nu esti rau te ia lumea de fraier, asa cum se obisnuieste mai nou in BAZS.
Faza cu sotiile pastorilor am vazut-o cu ochii mei, si plus de asta, fiind cu IQ subunitar multe dintre ele, se mai si lauda ca primesc truse de machiaj cadou etc.
Sa nu mai vorbim de salarul pastorilor care este mai mult decat multumitor raportat la pregatire, studii si competente, si ora de trezire a multora.
Eu stiu ca un pastor obisnuit are 20 milioane. Hai Believere, confirma sau infirma "zvonu asta". smile.gif

Sunt rau? Nici nu m-am incalzit inca. angry.gif
icsicsics
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 12:29 PM) *
păi tocmai la numărul de vizite e legătura... ar trebui să-i viziteze pe fiecare... ce nu-nțeleg eu este de ce nu îi invită membri pe pastor acasă la ei...


asta ar mai lipsi! imi ajunge consoarta acasa la 7 si ceva franta de obo, uneori la 8...

da' sa zicem ca o pun sa isi ieie liber. si ca-i trimit pe aia mici la maica-sa, in provincie, pentru o zi... sa-l chem ca sa ce? ca sa ma ieie la intrebari/rost? sa ma "mustre" si sa ma "invete"?

io-s baiat mare, am biblioteca, net si prieteni. su duh... daca (cumva) voi avea nevoie de pastor, as prefera sa-l stiu deschis si flexibil. si (daca nu destept), macar intelept...

in timpul asta, macar pe sine sa se pregateasca. sau sa-l lase pe domnul sa o faca!

QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 12:29 PM) *
da, e și asta... eu am cerut doar să mi se dea un program al pastorului după posibilele activități pe care le-am înșirat... membri se plâng că nu e destul, conferința se plânge că nu e destul și nimeni nu face un desfășurător ca la poștă: domle, într-o oră ai 10 scrisori de procesat... toți așteaptă să faci mult și bine fără să se gândească dacă nu cumva te împinge să faci mult și prost...


nu e vorba ca nu-i destul! buba e ca nu face ceea ce e bine si sanatos... si ca in loc sa faca el ceea ce stie/crede ca e bine, in loc sa asculte la membri ("client", "contributor") isi asuma crucea programarii sociale si a constrangerilor externe.

QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 12:29 PM) *
tu ai face-o? dacă ai avea copiii la școală și soția la servici în oraș i-ai pune să facă naveta pentru ca tu să fii la dispoziția clientului?


eu? categoric! macar o zi lumina la doua saptamani... "sotia" e scuza sau pretext, ar zice pretenarul meu catolic.

si aici se complica, intr-adevar, situatia! familie sau biserica? nevasta casnica sau cu job? domiciliul in oras dar districtul la 100 de km departare?

QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 12:29 PM) *
dacă ar fi așa deja ai avea aproape 10 ore afectate pentru pregătire... adică 25% din timpul de lucru săptămânal... și zici tu că e anormal...


aici e buba. ca lucram dupa prescriptie, dupa retete... sad.gifbeliever
QUOTE (polihronu @ Jan 20 2010, 12:38 PM) *
Erik, aici la Open Source Church, nu doar religia ta este irelevantă, ci şi faptul că eşti pastor. Eu unul aştept de la tine să contribui (dacă vrei) la discuţiile de aici făcînd abstracţie de funcţia din biserică (şi eventual de salariul primit printre altele pentru statul pe internet). Doar aşa îţi putem trece cu vederea, de exemplu, neştiinţa la capitolul istoria zeciuirii în BAZŞ smile.gif

Cum pot face abstracție de salariu?
Te rog mult modifică „statul pe internet” că va fi încă un argument că pastorii sunt plătiți și pe stat...
A, și dacă nu voi aștepta să-mi treci cu vederea neștiințele pot să mă laud cu funcția din biserică? tongue.gif
believer
QUOTE (eretik @ Jan 20 2010, 01:01 PM) *
Daca nu esti rau te ia lumea de fraier, asa cum se obisnuieste mai nou in BAZS.
Faza cu sotiile pastorilor am vazut-o cu ochii mei, si plus de asta, fiind cu IQ subunitar multe dintre ele, se mai si lauda ca primesc truse de machiaj cadou etc.
Sa nu mai vorbim de salarul pastorilor care este mai mult decat multumitor raportat la pregatire, studii si competente, si ora de trezire a multora.
Eu stiu ca un pastor obisnuit are 20 milioane. Hai Believere, confirma sau infirma "zvonu asta". smile.gif

Sunt rau? Nici nu m-am incalzit inca. angry.gif


Hai că încep să fiu maniaco-depresiv... După două ore reușesc să spun că îmi ești din ce în ce mai simpatic biggrin.gif
IQ subunitar biggrin.gif E bună...
Salarul brut al unui pastor este 2500 de lei... Dacă scoți impozitele ajungi la aproximativ 1700... Judecați acum... Care din voi câștigă mai puțin cu pregătire superioară și 10 ani vechime... În mod normal oamenii de vârsta și nivelul meu câștigă peste 1000 de euro pe-aici prin Timișoara... Nu spun că e puțin... Dar nici tu nu-mi spune că e mult...
believer
xxx, parcă tu te plângeai că nu te vizitează... poate oamenii au înțeles că te-ar deranja dacă te-ar vizita biggrin.gif

QUOTE
si aici se complica, intr-adevar, situatia! familie sau biserica? nevasta casnica sau cu job? domiciliul in oras dar districtul la 100 de km departare?

păi ce aștept eu de la voi e doar să vă puneți în papucii dușmanului și dacă vă iasă aceleași concluzii asta e...
icsicsics
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 01:30 PM) *
Salariul...I believer, venitul! nu salariul... wink.gif

2. c'mon... noooo! pai ce facem cu nea pavel? eu credeam aia 1000 de coco sunt o pierdere fata de valoarea cunoasterii lui hristos...

icsicsics
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 01:37 PM) *
xxx, parcă tu te plângeai că nu te vizitează... poate oamenii au înțeles că te-ar deranja dacă te-ar vizita biggrin.gif

păi ce aștept eu de la voi e doar să vă puneți în papucii dușmanului și dacă vă iasă aceleași concluzii asta e...


a. a trecut acu vreo 4 ani. si cand am inteles cum sta treaba, a castigat ceva timp liber... smile.gif

n. nope, n-am zis sa ma viziteze! am zis doar ca e o eroare de calcul de vreme ce nu cred ca face astfel de exercitii nici macar o data la 5 ani... maxim 4 sta intr-un district. si (din punct de vedere tehnic) a fost singura vizita a unui pastor la mine in vreo 3 decenii... biggrin.gif

x. papuci? tocmai am renuntat la pantofi. wink.gif
skeptic
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 01:30 PM) *
Hai că încep să fiu maniaco-depresiv... După două ore reușesc să spun că îmi ești din ce în ce mai simpatic biggrin.gif
IQ subunitar biggrin.gif E bună...
Salarul brut al unui pastor este 2500 de lei... Dacă scoți impozitele ajungi la aproximativ 1700... Judecați acum... Care din voi câștigă mai puțin cu pregătire superioară și 10 ani vechime... În mod normal oamenii de vârsta și nivelul meu câștigă peste 1000 de euro pe-aici prin Timișoara... Nu spun că e puțin... Dar nici tu nu-mi spune că e mult...


Eu castig mai putin. 10 ani vechime, facultatea la zi. In plus, o prima de 50 de euro de craciun, si posibilitatea de a-mi pierde slujba in orice moment. La 7 la lucru, plecare dupa 4. Vrei sa ne comparam?
believer
QUOTE (icsicsics @ Jan 20 2010, 01:42 PM) *
I believer, venitul! nu salariul... wink.gif

2. c'mon... noooo! pai ce facem cu nea pavel? eu credeam aia 1000 de coco sunt o pierdere fata de valoarea cunoasterii lui hristos...


Discutam despre salar, dragule... E adevărat că n-am pus bidonul de lapte de la sora Mărioara... tongue.gif

la 2 ai o gândire vicioasă... nu discutam dacă merită diferența ci dacă este o diferență...
believer
QUOTE (skeptic @ Jan 20 2010, 01:49 PM) *
Eu castig mai putin. 10 ani vechime, facultatea la zi. In plus, o prima de 50 de euro de craciun, si posibilitatea de a-mi pierde slujba in orice moment. La 7 la lucru, plecare dupa 4. Vrei sa ne comparam?


păi na, îmi pare rău de tine... dacă ai decide tu salariul pastorilor cum ai proceda?
skeptic
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 02:01 PM) *
păi na, îmi pare rău de tine... dacă ai decide tu salariul pastorilor cum ai proceda?


Cum se procedeaza pe o piata a muncii libera. Cel mai bun ia potul cel mai mare. Cu cat esti mai slab, cu atat mai mari sunt sansele sa pastoresti pe undeva pe la Varfurile sau sa stai pe bara. Si as lasa bisericile locale sa decida asta.

Dar indiferent cum as proceda, nu incerca sa ii victimizezi, ca nu e cazul.
eretik
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 12:30 PM) *
Salarul brut al unui pastor este 2500 de lei... Dacă scoți impozitele ajungi la aproximativ 1700... Judecați acum... Care din voi câștigă mai puțin cu pregătire superioară și 10 ani vechime... În mod normal oamenii de vârsta și nivelul meu câștigă peste 1000 de euro pe-aici prin Timișoara... Nu spun că e puțin... Dar nici tu nu-mi spune că e mult...


Eu am 14 in mana. Diferenta pana la un trai decent o fac muncind pana la 2 noaptea. Din punctul acesta de vedere, as prefera si fiu pastor.
Ca prima de craciun am primit o geaca si o masa la restaurant pe cheltuiala firmei.
Nu sunt nemultumit, ba din contra, ma bucur ca am servici.
Iar salarul meu brut e minim, ca sa nu se platesca impozite prea mari la stat.

Deci in concluzie, desi nu-ti convine, iti spun ca salarul unui pastor e MARE.
skeptic
QUOTE (eretik @ Jan 20 2010, 02:08 PM) *
Eu am 14 in mana. Diferenta pana la un trai decent o fac muncind pana la 2 noaptea. Din punctul acesta de vedere, as prefera si fiu pastor.


Exact, si believer stie cat muncesc ca sa mai iau 80 de RON in plus. Nu ma plang, asta e realitatea pe piata muncii.

Trebuie sa spun, totusi, in apararea pastorilor, ca nu pot fi judecati la gramada. Am vazut pastori inimosi, dedicati lucrarii, pasionati de ceea ce faceau, interesati cu adevarat de greutatile din viata membrilor, care ar fi facut orice sa te ajute, si chiar au facut multe pentru mine, care nu se cramponau de orar...
Dar si pastori superficiali si nepasatori.
icsicsics
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 01:52 PM) *
Discutam despre salar, dragule... E adevărat că n-am pus bidonul de lapte de la sora Mărioara... tongue.gif

la 2 ai o gândire vicioasă... nu discutam dacă merită diferența ci dacă este o diferență...


believer, pari un tip foarte ok in privinta dialogului.

insa...

ceea ce duci tu acasa, inclusiv minutele-alea gratuite in retea sau grup (daca ai cumva), se cumuleaza ca fiind "beneficii" pentru activitatea prestata. nu fac obiectul impunerii fiscale, drept urmare nu cadreaza cu un sistem in care se regaseste orice persoana ocupata din romania.

no offence now, care este criteriul cu care operam?

din cele pe care mi le scrii si din modul in care sunt comunicate, resimt un bob, sau mai multi de insatisfactie... si ca discutia se duce, asa cum e si previzibil tongue.gif catre implicatiile pecuniare. ceea ce, fie vorba (intre noi, cei de pe aici), e un argument tocmai pentru initatorii topicului... sad.gif
icsicsics
QUOTE (eretik @ Jan 20 2010, 02:08 PM) *
Deci in concluzie, desi nu-ti convine, iti spun ca salarul unui pastor e MARE.


ma omori! in comparatie cu ce e mare? in functie de ce anume il judecam?
believer
QUOTE (skeptic @ Jan 20 2010, 02:07 PM) *
Cum se procedeaza pe o piata a muncii libera. Cel mai bun ia potul cel mai mare. Cu cat esti mai slab, cu atat mai mari sunt sansele sa pastoresti pe undeva pe la Varfurile sau sa stai pe bara. Si as lasa bisericile locale sa decida asta.

Dar indiferent cum as proceda, nu incerca sa ii victimizezi, ca nu e cazul.

Păi na și aici gândim la fel... Diferența e că n-aș lăsa doar bisericile locale să decidă asta... Dacă ți s-a părut că i-am victimizat, îmi pare rău... Personal, mă responsabilizează să știu că alții mai deștepți, credincioși, etc decât mine duc o viață mai grea...
icsicsics
myosotis,

tot esti tu pasionata de pastorii care fac administratie si PR. nu vrei sa-ti trimit ceva?

tocmai citesc un ghid pentru organizarea ZILEI PORTILOR DESCHISE in bisericile azs. printre obiective, "cunoasterea AUTENTICA" a lor... blink.gif
myosotis
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 11:30 AM) *
Hai că încep să fiu maniaco-depresiv... După două ore reușesc să spun că îmi ești din ce în ce mai simpatic biggrin.gif
IQ subunitar biggrin.gif E bună...
Salarul brut al unui pastor este 2500 de lei... Dacă scoți impozitele ajungi la aproximativ 1700... Judecați acum... Care din voi câștigă mai puțin cu pregătire superioară și 10 ani vechime... În mod normal oamenii de vârsta și nivelul meu câștigă peste 1000 de euro pe-aici prin Timișoara... Nu spun că e puțin... Dar nici tu nu-mi spune că e mult...


Auzi, de exemplu eu castig mai putin. Si aia 10 ani ai pastorilor se compara cu cata vacanta am avut eu. Si, tine cont, eu platesc chirie din mai putinul ala, si mai trebuie sa si traiesc si sa va dau si voua zecime ca sa aveti de ce sa imi serviti predici pe care le puteam tine si eu la 15 ani (sry pentru persoana folosita, pe tine inca nu te-am auzit predicand, si chiar mi-as dori). Recunosc, pe langa mine pastorii, cu benzina decontata, bani de carti, acoperis sigur deasupra capului si povara unei predici pe saptamana sunt niste biete suflete haituite.

Stii ce? Ai face bine sa vezi realitatea: Sunteti mai privilegiati decat media. Eu una nu ma vait, ci muncesc zi si noapte pentru supravietuire. Ti-am raspuns doar pentru ca sa stii ca n-o duceti rau deloc. Si, iarta-ma, am vazut cursurile de la Cernica. Unul care invata doar ce i se da - ca putini sunt cei care bantuie biblioteca de drag si dor dupa invatatura - a invatat la Cernica in 4 ani cat am invatat eu intr-un an de medicina. Si totusi, salariul meu e de 1100. RON, in caz ca ai dubii. Dar vezi care e diferenta? Eu nu-mi pot permite sa fiu mediocra pentru ca ucid trupul oamenilor. Voi va permiteti, pentru ca a ucide sufletul si a zdrobi personalitatea si gandirea omului e mai putin important!
believer
Îmi pare rău când aud că oameni tineri și capabili trebuie să lupte pentru supraviețuire...

icsX3, n-am înțeles faza cu minutele gratuite... n-am nici un grad de insatisfacție... încerc să aduc discuția într-un loc unde putem să înțelegem adevărata realitate... și să găsim soluții unde putem lucra noi nu ce ar trebui să facă alții...
myosotis
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 12:27 PM) *
Îmi pare rău când aud că oameni tineri și capabili trebuie să lupte pentru supraviețuire...


Stai linistit, nu asteptam compatimire. Dar la sfarsitul zilei, ma pot uita in oglinda. Si alea cateva ore de somn, 5-6, sunt dormite cu constiinta impacata. Nu am luat de la nimeni bani pe servicii indoielnice.

Si apoi... cine lupta pentru supravietuire devine mai puternic. Pastorii ar trebui sa incerce si ei asta, poate astfel si-ar cladi un caracter solid si n-ar mai fi atat de usor de "atacat".
believer
QUOTE (myosotis @ Jan 20 2010, 02:23 PM) *
(sry pentru persoana folosita, pe tine inca nu te-am auzit predicand, si chiar mi-as dori).

Vei ajunge un fan al meu... Și-așa mă tot dezmierzi în postările tale tongue.gif

Revenind la lucrurile serioase, nu voi continua munca de avocat al apărării pentru că la un moment dat aș risca să devin penibil... Mă interesează, totuși, care ar fi metoda pe care ați aborda-o? Să zicem că sunteți în Board-ul Uniunii sau ce-o fi... Care ar fi strategia voastră de salarizare?

În rest, ți-aș da, myosotis, nota 10 pentru postare... Ar merita să faci și dreptul... Ești convingătoare... Apropo, nu vrei să ții o evanghelizare de tineret? dry.gif
icsicsics
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 02:27 PM) *
Îmi pare rău când aud că oameni tineri și capabili trebuie să lupte pentru supraviețuire...

icsX3, n-am înțeles faza cu minutele gratuite... n-am nici un grad de insatisfacție... încerc să aduc discuția într-un loc unde putem să înțelegem adevărata realitate... și să găsim soluții unde putem lucra noi nu ce ar trebui să facă alții...


era un exemplu... de pilda, am avut un proiect acu' vreun an jumate, in fundu' pamantului. banii de pe el i-am dat la revizie, schimbat bucse si planetare facute praf cu ocazia aia! contractantul nu mi-a dat bani de uzura masinii, altii in afara de decontul combustibilului si onorariu. da, puteam sa ma duc cu microbuzul sau cu autostopul si scapam...

asta e realitatea! asta construita social, nu ceea ce cred eu, tu sau orice altcineva dintre cei care citesc aici... si o parte din ea o descopera insemnarile de mai sus.

iar daca statul (prin organismele sale functionale) nu are cum sa intervina in reglarea politicilor salariale, o face consumatorul. fie exprimandu-se, fie constrangand... insa "sistemul" (organizatia) are mecanisme mult mai zdravene iar gradul lui de permeabilitate este invers proportial cu rigiditatea si absurditatea lui.

uite, acu' sincer si foarte onest. de ce crezi tu ca ne infierbantam noi pe aici? contributiile mele pentru functionarea "sistemului" sunt 0. daca statul imi ia 16%. atunci ar trebui sa fiu fericit ca bisericii ii pot da (daca vreau), cat poftesc, nu?

numai ca apoi tot la mine se intoarc oamenii aia... vin prastie, demoralizati, cufuriti si razbunatori. iar eu incerc sa produc egalitate si echitate sociala, generez armonie si pace sociala construind o solidaritate care se bazeaza pe toane sau pe dorintele deloc realiste ale unor administratori ai unui sistem "divin", "biblic" si "unic". si crede-ma ca, de multe ori... de foarte multi ori, mintea si sufletul omului aluia despre care tot povestim aici (stii tu, ala pentru care a murit hristos) sunt in metastaza. si e prea tarziu!
myosotis
QUOTE (believer @ Jan 20 2010, 09:55 AM) *
Asta cred că ține de stilul românesc... Aici nu ne place să avem conducători mai buni decât noi ci unii care să ne semene cât mai mult ca să-i putem huidui în voie... Și asta se aplică și la pastorii de care ne place...


Uite, nu pot sa nu te taxez pentru asta. Adica recunosti cu gura ta - sau, ma rog, cu tastatura ta - ca biserica locala n-are niciun aport la numirea pastorului ei si zici ca noua nu ne place sa avem conducatori mai buni? Asta da logica unitara. Pai crezi ca daca unii dintre ereticii astia de pe aici ar avea dreptul sa-si spuna parerea despre pastorul pe care l-ar vrea, ar fi mai avea slujba pastori de valoarea 2 la leu? Te inseli amarnic. Daca nu ne-ar placea sa avem conducatori mai buni, am muri de dragul bisericii adventiste de ziua a saptea care ne ofera mediocritate garantata, altfel marfa inapoi. Io as da marfa inapoi fara probleme. Dar pot? Si daca da, ce se intampla cu ea? Vorba altora de pe aici, e aruncata in ograda altuia, ca doar nu om da pastori afara.

Exista trei categorii de adventisti:
- eretici ca noi, care mai si gandim si ne dorim calitate, in pofida afirmatiilor tale pe aceasta tema menite doar sa starneasca
- mosi si babe care sunt multumiti in marea lor majoritate cu orice, macar cu un "Pacea Domnului, sora/frate"
- o categorie de mijloc de membrii de varsta mijlocie carora nu le prea pasa, cata vreme conducerea ii baga in seama sau ii lasa sa doarma linistiti

Nu face confuzie, pana si cei carora le place sa doarma s-ar bucura de un pastor rasarit in biserica lor. Asadar, nu, nu avem ce ne place, ci avem ce ne dati voi. Dintre noi si voi cine nu pricepe notiunea de calitate? Ca doar voi ii alegeti si-i angajati, nu noi.

Daca incerci mult sa jonglezi cu capra si cu varza, s-ar putea sa te manance lupul.
believer
QUOTE (icsicsics @ Jan 20 2010, 02:39 PM) *
iar daca statul (prin organismele sale functionale) nu are cum sa intervina in reglarea politicilor salariale, o face consumatorul. fie exprimandu-se, fie constrangand... insa "sistemul" (organizatia) are mecanisme mult mai zdravene iar gradul lui de permeabilitate este invers proportial cu rigiditatea si absurditatea lui.


apăi cu frazele astea chiar reușești să mă faci să mă simt un pastor incult... Se pare că alea 5-6 ore pe care mă va lăsa Karina să le dorm nu le voi dormi chiar cu conștiiința datoriei împlinite...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.