Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mic manual despre cum sa devii eretic
Open Source Church - Christian Brainstorming Unleashed > Open-Source Ideas > Spiritualitate
Pages: 1, 2
polihronu
Tot la aceasta rubrica, de data aceasta mai mult de dragul lui "inter", propun o sinteza pe unele puncte litigioase despre care aud ca sint invocate in rechizitoriul ereziarhului care mi-s (da, fac aluzia la MISA - ce, nu stiati ca mi-am capatat renumele de "guru"? biggrin.gif).

Se zice ca:

1. nu mai cred in creatiune. Ce cred eu: ca Geneza 1-2:3 este un poem teologic scris din perspectiva unei cosmologii antice (nicidecum a stiintei moderne), a carui miza este sa prezinte lumea ca templu (inaugurat, ca orice templu biblic sau oriental antic, in sapte zile). Odihna zilei a saptea nu este repaus, ci intronare - intrare a zeului in templul sau. Despre originea lumii, cred ca Geneza 1 ne spune extrem de putin - doar ca Dumnezeu e implicat in ea. Mi-e cu totul indiferent daca saptamina creatiei este sustenabila sau nu stiintific, pentru ca inteleg miza teologica a poemului creatiei. Nu resping ideea creatiei in 7 zile literale - o consider insa irelevanta. Sabatul nu este sarbatoarea creatiei, ci a Creatorului. Saptamina nu are nevoie, pentru mine, de alta justificare decit cea teologica - reinventarea lumii ca templu pentru Dumnezeu, cu Sabatul ca celebrare a prezentei (idee deloc noua, vezi teologia lui Abraham Joshua Heschel).

2. nu mai cred in distinctia curat/necurat. Ce cred eu: ca distinctia curat/necurat, dincolo de orice fundal cultural (inclusiv de medicina antica, intuitiva), este esentialmente cultica, adica depindea de existenta templului si a preotiei levitice. Nu doar istoria, ci si Noul Testament considera templul si preotia lui vetuste. Prin urmare, clar ca limbajul puritatii rituale este un anacronism, un nonsens. Isus a redefinit drastic notiunea de necuratie: ce iese din inima, nu ce intra in gura, poate fi necurat. Templul in functie de care se defineste puritatea este inima mea, inima Lui, comunitatea trupului Sau. Iar ritul este calitativ diferit.

3. sustin poligamia (in buna traditie guru-easca). Ce cred eu: ca poligamia nu a fost niciodata considerata pacat si ca situatia istorica si/sau normele culturale dicteaza daca poligamia este acceptabila sau nu. Biblia prezinta un ideal monogam, chiar si in context vadit poligam. Cintarea Cintarilor este cel mai paradoxal argument in favoarea monoamorului - o pledoarie exaltata pentru indragostirea exclusivista, venita din partea (sau in cadrul traditiei) unui autor renumit pentru poligamie. Isus pare sa aprecieze dragostea mai presus de orice.

In rezumat:

1. ati auzit ca vi s-a spus: "Sabatul este memorialul creatiunii. Daca nu crezi in saptamina literala a creatiei, inseamna ca renunti si la sabat". Dar eu va spun: "Bullshit. Sabatul este simbolul teologic al lumii ca templu, memorialul Creatorului. Si nu conteaza cum a aparut universul/sistemul solar/planeta/viata pe Pamint (de asta se ocupa stiinta, nu teologia). Conteaza ca viata ta este o liturghie pentru Dumnezeu, ritmata de sarbatoarea prezentei."

2. ati auzit ca vi s-a spus: "Porcul e necurat". Dar eu va spun: "Bullshit. Omul este singurul animal care poate fi necurat. Trupul meu (adica mintea mea) este templu, genul de templu care se murdareste doar din interior. In rest, vegetarianismul e mai sanatos. Si mai ecologic."

3. ati auzit ca vi s-a spus: "Poligamia e pacat". Dar eu va spun: "Bullshit. Nu exista condamnare biblica a poligamiei. Exista insa condamnare biblica a familiei disfunctionale, in care oamenii sint straini in cel mai bun caz, bestii in cel mai rau. Exista condamnare biblica pentru tratarea celuilalt ca obiect, ca animal, ca diavol. Exista porunca biblica pentru a iubi - care nu se implineste prin simplul fapt ca esti insurat cu o singura persoana."

Ce ziceti? Sint eretic? biggrin.gif
skeptic
QUOTE (polihronu @ Mar 30 2010, 01:13 AM) *
Ce cred eu: ca poligamia nu a fost niciodata considerata pacat


Fii capitanul nostru! worthy.gif worthy.gif worthy.gif
polihronu
Daca Martin Luther insusi n-a gasit interdictie a poligamiei in Biblie... Trei plecaciuni, nu una. Hmm biggrin.gif Polimatanistule tongue.gif
icsicsics
QUOTE (polihronu @ Mar 30 2010, 01:13 AM) *
Ce ziceti? Sint eretic? biggrin.gif


stimate frate, sa stii ca pe OSC nu esti niciodata singur, sigur! rolleyes.gif
eretik
@poli
Esti eretic, dar mai ai pana pui un "k" la sfarsit tongue.gif

In Apocalipsa "adventista" (persecutii,etc) si in A Doua Venire crezi?
skeptic
Jumate din cei de-aici is mai eretici ca tine, nu stiu cum ai reusit sa pici de fazan.
polihronu
Care va sa zica, mi-s. Mi-s mic copil intr-ale ereziei. Tz, tz, tz. Si tocmai io scriu manualu' smile.gif

A doua venire? Cum sa zic, pe mine ma intereseaza mai mult ce a adus nou prima venire. Sint fascinat de Isus, de teologia pe care o propune si pe care o face, si mi-ar placea sa-L cunosc in persoana. Pina una-alta, El traieste in primul rind prin mine, prin trupul Sau. Trup care e numai normal sa-si asume un destin sacrificial. Dar prefer sa ma sacrific azi - nu sa astept "harul" persecutiilor.

Citesc Apocalipsa ca pe o revelatie caracteriala, nu ca pe un scenariu care ne divulga viitorul. Istoricismul trebuie serios temperat teologic.
skeptic
La EGW te inchini au ba?
polihronu
Asa cum am explicat si altadata (pe blog), Ellen White s-ar fi retras si ea din BAZS daca ar fi trait azi si ar fi vazut modul abuziv in care scrierile ei sint cel mai adesea folosite. Nu am nimic cu Ellen White, doar cu cei care o invoca fara s-o cunoasca. E drept, as propune oricarui adventist un moratoriu de un an de zile, in care sa nu mai citeze din EGW. Am avea o sansa la sanatate spirituala.
bnc
Poli, nu inteleg de ce nu ai incadrat acest topic la divertisment. Am ras cu lacrimi.

P.S. Vezi sa nu ma strici si pe mine si sa ma atragi in secta ta.
polihronu
Cine a zis ca "ideile in (inter)actiune" trebuie sa fie solemne sau serbede? biggrin.gif Cit despre puterile mele de atractie, fii pe pace. Guru e chel, ochelarist si supraponderal. training1.gif
eretik
QUOTE (polihronu @ Mar 30 2010, 01:13 AM) *
Ce cred eu: ca poligamia nu a fost niciodata considerata pacat si ca situatia istorica si/sau normele culturale dicteaza daca poligamia este acceptabila sau nu. [...] Isus pare sa aprecieze dragostea mai presus de orice.


Hai sa lamurim totusi: amantele intra sau nu la poligamie? Daca le iubesti, bineinteles...
polihronu
Hm, ce inseamna "amanta"? In sensul modern, de femeie (casatorita sau nu) aflata intr-o relatie stabila cu un barbat casatorit, ma tem ca n-o vei gasi in Biblie (poate in texte profetice precum Osea 3). Vei da insa peste "tiitoare", care isi are echivalentul modern mai curind in "concubina". Tiitoarea era o sotie (deci "intra" la poligamie) de rang inferior, ai carei copii nu aveau, in mod normal, drept de mostenire. Cea mai mare diferenta intre o amanta si o tiitoare este ca amanta e "la secret", in timp ce tiitoarea e "la vedere" - adesea propusa chiar de catre nevasta (infertila).
eretik
A, deci o amanta oficiala e ok. laugh1.gif
bnc
QUOTE (eretik @ Mar 30 2010, 09:30 PM) *
A, deci o amanta oficiala e ok. laugh1.gif

Mai eretik o fi ok sau nu e greu de spus. Alta e problema mea: ce rost are? Adica oamenii sunt atrasi de noutati si in principiu sunt poligami pentru ca sunt curiosi de noutati iar unii mai zic ca e si in natura noastra. In fine. Sa nu ma intind. Deci daca din dorinta de nou mai calci prin vecini ce e nou la o amanta de o viata de exemplu? Amanta mi se pare cea mai stupida institutie. Frate ori iti vezi de sotie (si cred ca e arhisuficient una) ori o dai in diversitate dar trioul asta conjugal sot-sotie-amanta mi se pare o stupizenie. Adica daca pana acuma te-ai plictisit de una acuma ai ocazia sa te plictisesti de doua. Bingo!
myosotis
Hop si eu in discutia cu amantele smile.gif Tare ma tem ca nu-s bine nimerita in clubul asta, al baietilor, mai ales pe-asa o tema. Incerc, totusi smile.gif

Prin definitie, amanta se petrece pe termen scurt. Asta pentru ca sa nu ajunga "la vedere". Care va sa zica, impricinatul schimba amantele ca sa ascunda urmele. Exista insa si cazuri in care amanta este permanenta - si asta de multe ori nu pentru ca ofera sex mai hot decat nevasta, ci pentru ca ofera alte lucruri pe care barbatul nu le gaseste acasa, de genul intelegere, admiratie, apreciere, etc... Genul asta de "aventuri" tind sa dureze ani multi si, adesea, ai putea spune ca amanta e nevasta si nevasta e amanta. Si pe drept cuvant. Pentru ca acolo unde relatia nu aduce implinire pe toate planurile, faptul ca faci sex legalizat nu inseamna casatorie.
avangarde
QUOTE (eretik @ Mar 30 2010, 09:30 PM) *
A, deci o amanta oficiala e ok. laugh1.gif

statea la masa intr-un restaurant un cuplu, vine o tipa sexy frumoasa tanara si ii zambeste lui apoi se apleaca cu un decolteu generos si ii sopteste ceva la ureche el zambeste plin de subintelesuri
sotia :draga dar cine e asta cum isi perite?!
sotul: e amnta mea
sotia: cum iti permiti ?! sa stii ca dau divort!
sotul: foarte bine da divort dar sa stii ca dak dai divort adiio mese ca asta adio concediu in hawai adik cumparaturi la milano si paris
se asterne tacere
dupa ceva timp apare in restaurant Georgescu cu o tipa tanara blonda sexy
sotia intreaba :draga ala nu e georgescu? dar aia nu e nevasta lui cine e?
sotul: e amanta lui
la care sotia replica: a noastra e mai frumoasa!
alm


A fost o noutate ptr mine ideea cu poligamia, ... ma cam gadilau tastele, sa arunc niscai intrebari in leg cu amantele dar uite ca m-am lamurit si mi-am luat si o portie de ras pe bune. SUPER!!

Foarte binevenita e descoperirea acestui locusor dragut din net, imi plac discutiile, si imi place libertatea voastra de exprimare. Un pic de aer si soare face bine la sanatate.
myosotis
Draga alm, bun venit la beach.gif Incercam sa ne bucuram de orice intelegere si de orice raspuns pe care cautarile noastre il afla. De asemenea, ne incanta interactiunile cu oameni deosebiti, frumosi, pe care forumul acesta se pare ca a reusit sa-i atraga. Speram sa te simti libera sa comentezi pe la topicurile care prezinta interes pentru tine si aceasta sa fie spre cresterea noastra, a tuturor smile.gif
icsicsics
salut si eu pe cei mai recenti "de-ai casei", de pe aici. ne bucuram de/cu voi!

pe de alta parte, va provoc sa poftiti aici, unde eu unul (daca as gasi clienti) as povesti ceva mai multe despre subiectul aista pe care tocmai il rotisati acush... smile.gif
bnc
QUOTE (myosotis @ Mar 30 2010, 11:17 PM) *
Prin definitie, amanta se petrece pe termen scurt. Asta pentru ca sa nu ajunga "la vedere". Care va sa zica, impricinatul schimba amantele ca sa ascunda urmele. Exista insa si cazuri in care amanta este permanenta - si asta de multe ori nu pentru ca ofera sex mai hot decat nevasta, ci pentru ca ofera alte lucruri pe care barbatul nu le gaseste acasa, de genul intelegere, admiratie, apreciere, etc... Genul asta de "aventuri" tind sa dureze ani multi si, adesea, ai putea spune ca amanta e nevasta si nevasta e amanta. Si pe drept cuvant. Pentru ca acolo unde relatia nu aduce implinire pe toate planurile, faptul ca faci sex legalizat nu inseamna casatorie.


Apai domnuta draga nu stiu de unde iti veni tie ideea cu termenul de valabilitate scurt al amantei. Daca-i foarte scurt o poti denumi aventura. Daca deja e amanta inseamna ca are vechime.
Pe de alta parte daca oamenii-s nefericiti si neimpliniti in casatorie cine ii opreste sa se desparta ed sotiile nneintelegatoare si sa se casatoreasca cu amantele perfecte ca sa traiasca si ei raiul pe pamant? Copiii? Aiurea. Oricum o duc naspa intr-o astfel de "familie". Familia? Daca sunt imaturi si lipsiti de opinii si forte proprii?
eretik
Welcome, alm!
alm
QUOTE (myosotis @ Mar 31 2010, 05:35 AM) *
Draga alm, bun venit la beach.gif Incercam sa ne bucuram de orice intelegere si de orice raspuns pe care cautarile noastre il afla. De asemenea, ne incanta interactiunile cu oameni deosebiti, frumosi, pe care forumul acesta se pare ca a reusit sa-i atraga. Speram sa te simti libera sa comentezi pe la topicurile care prezinta interes pentru tine si aceasta sa fie spre cresterea noastra, a tuturor smile.gif


Multumesc mult myo, si ma simt libera sa imi spun parerea, numai ca acum prefer sa va citesc mai mult( spiritul meu e in survival mode in acest moment-sunt in malaxorul divortului si nu se vede luminita de la capatul tunelului) . Scuze de offtopic worthy.gif

draga bnc , eu ma gandesc la cel putin doua motive care ii impiedica pe unii sa divorteze si totusi aleg calea aceasta familie+una buc. amant(a)
1. Portetul omului familist, da mai bine in societate cand ai nevoie de referinte bune etc, da impresia de responsabilitate si siguranta.
2. Asta mai mult in cazul femeilor, stiu o groaza de cazuri in care ea abuzata fiind de sot isi gaseste pana la urma un amant(care poate fi mult mai mult decat o simpla aventura ) dar care cel putin ptr un timp ramane la conditia de amant, daca luam in calcul faptul ca o femeie abuzata emotional, intr-un stil inteligent si diabolic, poate sa fie lipsita ani buni de curajul de a rupe acea legatura bolnavicioasa .

Nici asta nu e ontopic dar....
polihronu
QUOTE (alm @ Mar 31 2010, 11:35 AM) *
spiritul meu e in survival mode in acest moment - sunt in malaxorul divortului si nu se vede luminita de la capatul tunelului

Sorry to hear that. Sper sa gasesti vindecarea de care ai nevoie. Daca te putem ajuta, let us know.
bnc
QUOTE (alm @ Mar 31 2010, 08:35 AM) *
draga bnc , eu ma gandesc la cel putin doua motive care ii impiedica pe unii sa divorteze si totusi aleg calea aceasta familie+una buc. amant(a)
1. Portetul omului familist, da mai bine in societate cand ai nevoie de referinte bune etc, da impresia de responsabilitate si siguranta.
2. Asta mai mult in cazul femeilor, stiu o groaza de cazuri in care ea abuzata fiind de sot isi gaseste pana la urma un amant(care poate fi mult mai mult decat o simpla aventura ) dar care cel putin ptr un timp ramane la conditia de amant, daca luam in calcul faptul ca o femeie abuzata emotional, intr-un stil inteligent si diabolic, poate sa fie lipsita ani buni de curajul de a rupe acea legatura bolnavicioasa .


Ai dreptate. Dar eu nu ma referam la cazurile extreme pentru ca nu sunt semnificative numeric. Sunt multe, din pacate chiar foarte multe, dar nu reprezeina o majoritate e celor care aleg caleq relatiilor extraconjugale. Pe de alta parte asistam la emanciparea femeii care ale foarte mute aspecte pozitive (na am zis-o si pe asta) si printre cele mai importante as sublinia independenta financiara si sociala.
Display
Bine v-am gasit!

Intru destul de abrupt in subiectul deschis de polihronu (al carui blog il citesc inca de la inceput) si-mi permit sa inserez cateva motive (nu inseamna ca eu cred in ele) pentru care doi oameni casatoriti si care au un copil (sau mai multi) ar trebui sa ramana impreuna:
1. pentru Dumnezeu - au promis in fata Lui ca vor fi impreuna si la bine, si la greu si au cerut binecuvantarea Lui, El ii va ajuta sa mearga mai departe
2. pentru partener - (asta mai mult pentru barbati, mai putin in cazul femeilor - nu ma acuzati de misoginism) societatea in general, si biserica IN SPECIAL, nu priveste cu ochi buni o femeie/un barbat divortat(a), iar sansele lui de a-si reface viata nu sunt chiar deosebite
3. pentru copil - copiii crescuti fara unul dintre parinti au mai multe dezechilibre
4. pentru sine - mustrarile de constiinta ce pot insoti despartirea, scaderea stimei de sine, gandul ca altcineva iti creste copilul, ca nu poti fi alaturi de el.
polihronu
In primul rind, bun venit, Display! O sa schitez reactii la cele patru motive enumerate de tine (nu inseamna ca te contrazic) smile.gif

1. ce facem noi aici, pe lumea asta, nu-L afecteaza pe Dumnezeu decit, sa zicem, la capitolul imagine - reusim mai mult sau mai putin sa-L intruchipam in lume; in plus, El prefera lucruri mai de soi decit simplul "mers mai departe", si foloseste in majoritatea cazurilor oameni pentru a oferi vindecare - trebuie sa invatam sa cautam si sa acceptam ajutor (nicio relatie nu se regleaza de la sine, iar exercitiul medierii, al celui de-al treilea - consilierul, este de origine divina, trinitara daca vreti) smile.gif

2. as prefera sa ignoram "societatea in general si biserica in special", ba chiar sa militam activ pentru schimbarea lor; nu de alta, dar "societatea in general si biserica in special" sint formate, cu putine exceptii, din familii disfunctionale, care nu sint cu nimic mai bune decit o familie destramata

3. e adevarat, orice copil merita sa creasca linga ambii parinti; dar nu sint deloc convins ca un copil crescut de o mama sanatoasa emotional "iese" mai rau decit unul crescut de doi parinti dusi cu pluta, dimpotriva - aritmetica in sine nu este citusi de putin un argument

4. din cite am observat in viata, asta e cel mai slab motiv pentru ca un cuplu sa ramina impreuna, iar stima de sine scade cel mai usor tinind cu dintii de o relatie proasta sau tolerind la infinit "crucea" unei relatii abuzive.
Display
Polihronu, multam' de primire.

Si daca avem de-a face cu un scenariu in care cei doi s-au casatorit doar pentru ca unul dintre ei a vrut, iar celalalt a promis si s-a tinut de cuvant? Daca intre timp cel care a promis isi da seama ca nu mai poate? Daca diferenta intre cei doi este prea mare si iubirea celui care a vrut nu e suficienta pentru celalalt?
kla
QUOTE (Display @ Apr 5 2010, 01:37 PM) *
[...]
3. pentru copil - copiii crescuti fara unul dintre parinti au mai multe dezechilibre
[...]

Tot pentru defunctul forum E-fervescentia am cules urmatoarele informatii care sunt de interes si pentru discutia de fata.

polihronu
Draga Display, situatia pe care o descrii nu mi-e tocmai straina. Dar hai sa te intreb: ce inseamna "nu mai poate"? A cautat ajutor si a epuizat orice modalitate de a rezolva tensiunea? Diferentele sint intotdeauna un impediment? Nu pot fi si un capital inepuizabil? In ce sens se poate "termina" iubirea? smile.gif
Display
Polihronule (daca-mi permiti vocativul asta),

1. hai sa ne imaginam urmatoarea situatie:
ea indragostita lulea de el, el nu. Ea il iubeste, el nu o iubeste. Ea ii vorbeste lui despre casatorie, el o cere. Se casatoresc, timpul trece, el isi da seama din ce in ce mai clar ca diferentele dintre ei sunt mult prea mari pentru a le fi bine impreuna. El isi da seama de greseala facuta, ramane insa in relatie, incearca sa ofere cat poate din ce are. O vreme ii reuseste, cu scaparile de rigoare. Cand lui ii e bine, ii este ei rau. Cand ei ii e bine, ii este lui rau. Dupa un timp, apare si un copil.
"Nu mai poate" = nu mai poate sa o minta spunandu-i ca o iubeste.

2. Stiu ca nu-ti e straina situatia.

Display
kla,

multumesc pentru date.
polihronu
Despre dinamica de cuplu e greu sa vorbesti la modul abstract. Fiecare relatie este unica, fiecare individ pitoresc. Eu stiu o singura regula general valabila: orice relatie are nevoie de oglinda. Nu poti intelege tot ce se intimpla in relatie din interiorul ei. E nevoie de un al treilea care sa aiba detasarea si competenta necesare pentru a descifra, reflecta si oferi sugestii. Nu, membrii familiei (de ambele parti) sint exclusi, la fel prietenii necomuni sau nestiutori. Chiar si atunci cind relatia este intr-adevar in impas sau e nevoie sa constate cineva o incompatibilitate funciara, apelul la consiliere n-ar trebui sa lipseasca. Cu atit mai mult daca tii la relatie si vrei s-o salvezi si/sau s-o ameliorezi.

Daca e sa ma leg totusi de scenariul propus de tine, eu cred ca adevarul este primul lucru care trebuie spus. Cei doi pot fi ajutati sa inteleaga lucrurile care i-au adus impreuna, se pot cunoaste deplin si curajos, poate pentru prima data, si pot parcurge un drum individual de maturizare. Abia atunci se poate repune in discutie viabilitatea relatiei. Am convingerea ca multe relatii pot renaste din cenusa. Dar nu este exclus ca cea mai inteleapta decizie sa fie despartirea. Sint la fel de convins ca scopul lui Dumnezeu pentru noi nu este fidelitatea, ci fericirea.
Display
1. Cu prima observatie, sunt de acord. Complet de acord.
2. Pai, in scenariul propus de mine, el n-a iubit si nu iubeste. Crezi tu ca primul lucru care ar trebui spus este adevarul? "Draga mea, nu te-am iubit si nu te iubesc!" Hmmm... am indoieli serioase.
polihronu
Crezi ca ar fi o surpriza pentru respectiva? biggrin.gif Si da, cred ca, intr-un cadru "safe", de consiliere, trebuie inceput fix cu adevarul.
myosotis
Draga display, iti spun si eu bun venit!

Daca imi permiti, voi interveni si eu putin in discutia ta cu poli intrebandu-te: Intre o minciuna pe care nimeni nu o demascheaza, dar care amandoi stiu ca nu este adevar, si adevarul spus intr-un mediu "safe" si nu intr-un mod atat de brutal pe cat prezinti tu, ce preferi? Eu cred ca nimanui nu-i place sa fie mintit si, desi tinem adesea cu dintii de iluziile noastre, stim si noi care este adevarul. Intre a pastra o iluzie si a o darama, cladind de la inceput temeinic sau mutandu-te in alta parte, eu cred ca a doua optiune este singura sanatoasa. Nu poti construi cata vreme te mai tii agatat de iluziile tale care pe celalalt il nefericesc, iar pe tine (vorbesc in general) te tin cu ochii in patru, in nesiguranta si teama.
Display
QUOTE (polihronu @ Apr 6 2010, 09:46 AM) *
Crezi ca ar fi o surpriza pentru respectiva? biggrin.gif Si da, cred ca, intr-un cadru "safe", de consiliere, trebuie inceput fix cu adevarul.


Poate ca nu atat de mare precum s-ar astepta el. Ar fi insa o dezamagire crunta. Daca mie mi s-ar spune asta, as pleca direct. Si asta din iubire. As intelege ce efort a fost pentru celalalt sa stea langa mine si n-as vrea sa se mai chinuie sa se prefaca. Daca n-ai, n-ai.
Display
QUOTE (myosotis @ Apr 6 2010, 09:50 AM) *
Draga display, iti spun si eu bun venit!

Daca imi permiti, voi interveni si eu putin in discutia ta cu poli intrebandu-te: Intre o minciuna pe care nimeni nu o demascheaza, dar care amandoi stiu ca nu este adevar, si adevarul spus intr-un mediu "safe" si nu intr-un mod atat de brutal pe cat prezinti tu, ce preferi? Eu cred ca nimanui nu-i place sa fie mintit si, desi tinem adesea cu dintii de iluziile noastre, stim si noi care este adevarul. Intre a pastra o iluzie si a o darama, cladind de la inceput temeinic sau mutandu-te in alta parte, eu cred ca a doua optiune este singura sanatoasa. Nu poti construi cata vreme te mai tii agatat de iluziile tale care pe celalalt il nefericesc, iar pe tine (vorbesc in general) te tin cu ochii in patru, in nesiguranta si teama.


Myosotis, multam' de binete!

1. Minciuna e stiuta doar de el, ea nu o stie.
2. O relatie in care unul iubeste si celalalt imita iubirea (si o imita chiar foarte bine astfel incat nimeni nu-si da seama ca ar fi vreo problema), are vreun rost? O relatie in care unul ramane din datorie (fata de Dumnezeu, fata partener, fata de copil, fata de familii) are vreun sens?
polihronu
Efortul nu este exclus nici dintr-o relatie de dragoste impartasita si fericita. Cit despre "prefacut", e greu de definit. Si, de cele mai multe ori, nici nu e vorba de prefacut, ci de motive nesanatoase de atasament. Cu alte cuvinte, e mai probabil ca nu stie sa iubeasca decit ca se preface ca te iubeste. Nu uita nici un alt principiu esential care se manifesta in orice relatie: sintem atrasi de cineva care ne este egal din punct de vedere emotional.
study_nature
Display, Bine-ai venit! smile.gif
Cu intarziere, ce-i drept, dar nu voiam sa pierd ocazia sa-ti dau binetze, mai ales ca am citit cu interes deosebit postarile tale de pana acum.
myosotis
Draga display,

1. Ea nu stie? Ea nu vrea sa recunoasca. Nu exista femeie neiubita care sa nu simta asta sau care sa nu aiba "nas" pentru adevar in directia asta.
2. Nu, categoric nu are rost ramanerea in relatie din motivatii extrinseci relatiei de cuplu. O astfel de relatie este o mascarada, un teatru dureros. Tot ce nu vine din incredintare, dorinta, dedicare suna fals.

Referitor la ceea ce-i spuneai lui poli mai devreme, "Daca mie mi s-ar spune asta, as pleca direct. Si asta din iubire. As intelege ce efort a fost pentru celalalt sa stea langa mine si n-as vrea sa se mai chinuie sa se prefaca. Daca n-ai, n-ai." Plecarea este uneori o optiune onorabila, alteori singura valabila. A pleca insa pentru ca sa nu se mai chinuie celalalt nu este neaparat o optiune. Indiferent din ce motiv, celalalt a ales sa ramana, a fost decizia lui. Despartirea are sens cand este de comun acord, cand e sigur ca nu se mai poate recupera nimic.

Daca hotarasti sa pleci dintr-o relatie de ne-iubire, trebuie sa faci asta pentru tine, gandindu-te la iluzia pe care ai crezut-o realitate, la durerea si dezamagirea ta, nu la eliberarea lui. El era liber sa plece oricand, banuiesc ca nu l-a tinut nimeni legat.

Tin sa te contrazic putin cand zici "Daca n-ai, n-ai". Depinde ce intelegi prin iubire. Daca te referi la "nebunia" indragostirii, asta dispare in primii 1,5-2 ani de relatie de iubire, recidivand cateodata pentru scurte, dar dulci, momente. In rest, daca exista compatibilitate, un drum care sa coincida in linii mari si dedicare pentru crestere, eu cred ca iubirea se construieste.
icsicsics
salutari, display. ma bucur daca te simti bine cu noi! wink.gif

faina discutia... hai s-o continuam aici!

Display
QUOTE (icsicsics @ Apr 6 2010, 03:05 PM) *
salutari, display. ma bucur daca te simti bine cu noi! wink.gif

faina discutia... hai s-o continuam aici!


Triple X, multumesc! Ma bucur ca ganditi cu mintea voastra si nu dati altora in cap daca gandesc diferit.
Invitatia ta de a continua discutia dincolo echivaleaza cu o aluzie fina la a nu mai posta aici pe tema asta? smile.gif
myosotis
Draga display, face sa stii un lucru despre icsicsics, inca de la inceput: e foarte meticulos si extrem de organizat! smile.gif Practica sportul asta si pe alte topicuri: ii place sa fie ordine si sa discutam la subiect. De asta invita intotdeauna discutia sa continue pe un topic mai potrivit cand incepem sa ne indepartam de ceea ce spune sus ca discutam aici.

Asadar, chiar te rog sa postezi, dar hai sa lasam aici manualul pentru eretici si sa vorbim intr-adevar despre iubire pe topicul oarecum inrudit, Flacara lui Yahweh.

Te asteptam acolo.
icsicsics
QUOTE (Display @ Apr 6 2010, 04:46 PM) *
Triple X, multumesc! Ma bucur ca ganditi cu mintea voastra si nu dati altora in cap daca gandesc diferit.
Invitatia ta de a continua discutia dincolo echivaleaza cu o aluzie fina la a nu mai posta aici pe tema asta? smile.gif


nu, nici vorba... slobozenia e totala! smile.gif

dar daca am putea sa potentam ideile, mai ales cand e vorba de chestiuni tematice apropiate, de ce nu?
polihronu
Din punctul meu de vedere, subiectul asta ("dez-amagirea in dragoste") e suficient de ignorat in mediile adventiste pentru a putea fi socotit de-a dreptul eretic smile.gif Nici Flacara lui Yahweh (en tant que topic dedicat sexualitatii) nu e mai aproape de subiect.
Display
Myosotis, multumesc pentru clarificare. Acu', ce sa facem? Doar nu ne-om supara pentru ca al nostru coleg e doritor de ... ordine. Si nici el sa nu se supere pe noi pentru devieri: e numai normal ca, pe parcursul unei discutii, sa o mai luam si pe campii.
Display
Apai, oameni buni, hai sa ne hotaram! Continuam aici au ba?
icsicsics
QUOTE (myosotis @ Apr 6 2010, 04:55 PM) *
...despre icsicsics, inca de la inceput: e foarte meticulos si extrem de organizat! smile.gif Practica sportul asta si pe alte topicuri: ii place sa fie ordine si sa discutam la subiect. De asta invita intotdeauna discutia sa continue pe un topic mai potrivit cand incepem sa ne indepartam de ceea ce spune sus ca discutam aici.


tu... cand ai vreme si chef, nu vrei sa pornim o discutie despre efectele... (nici nu stiu cum sa-i zic...)... depre roadele "faptelor", "sfintirii", "penitentei" si perfectionismului ca doctrina si ideologie intre AZS?

dincolo de cartezianism si meticulozitate, stii la ce ma refer, nu?

wink.gif
icsicsics
QUOTE (Display @ Apr 6 2010, 04:57 PM) *
Myosotis, multumesc pentru clarificare. Acu', ce sa facem? Doar nu ne-om supara pentru ca al nostru coleg e doritor de ... ordine. Si nici el sa nu se supere pe noi pentru devieri: e numai normal ca, pe parcursul unei discutii, sa o mai luam si pe campii.


voua nu va place sa aveti libertati si va bucurati de ele, ai? altii se chinuie si-si dau duhul cu studiul biblic si cu reforma sanitara iar voi faceti nazuri? tongue.gif

display, scrie ce/unde/cum iti spune cugetul! vorba cantecului... "in osece asta-i lege!" biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.